A fraciáktól kaptuk: bagett és társai

A bagett, azaz a francia kenyér talán az egyik legismertebb és legkedveltebb péksütemény a világon. A hosszúkás formájú, ropogós héjú és puha belsejű kenyér igazi csemegének számít sokak számára. De vajon honnan ered ez a népszerű francia péksütemény, és hogyan vált ilyen elterjedtté szerte a világon?

A bagett története

A bagett története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor is Franciaországban kezdték el gyártani. A hagyományos francia kenyérformák kiemelkedően hosszú és vékony alakja miatt hamar népszerűvé vált az emberek körében. A bagettet eredetileg csak Párizsban lehetett kapni, de hamar elterjedt az egész országban, majd Európában és azon túl is.

A bagett készítésekor fontos szerepet játszik a jó minőségű liszt és vízarány, valamint a hosszú érlelési idő. A tradicionális recept szerint csak ezekből az alapanyagokból áll a bagett tésztája, tehát semmiféle adalékanyagot nem tartalmaz. Ez teszi igazán egészséges franciásá és ízletesé ezt a péksüteményt.

Gondolom a croissant is megvan

A bagett mellett számos más francia kenyértípus is létezik, mint például a croissant, a brioche vagy a pain de campagne. Ezek mind hírnevet kaptak ahhoz, hogy Franciaország híres legyen a világ legfinomabb péksüteményeiről.

A bagett elkészítése manapság már nemcsak Franciaországban, hanem szerte a világon elterjedt. Rengeteg pékség és sütöde kínálja ezt a finom kenyértípust az érdeklődőknek. Az amerikai kontinensen is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a bagett, főleg az egészségesebb étkezésre való törekvés miatt. Az egyre nagyobb keresletnek ma szinte mindenhol megtalálható ez a francia kenyértípus. A nagyobb áruházláncokban is könnyen beszerezhetjük, de természetesen mindig jobb megkóstolni egy frissen elkészített bagettet egy igazi francia pékségben.

A croissant például már szintén mindenhol megtalálható, és sokan kedvelik a reggeli vagy uzsonna alkalmával. De említhetnénk még a quiche-t vagy az escargot-t is, melyek mindannak köszönhetik, hogy Franciaország nevéhez olyan finom ételek kapcsolódjanak, melyek nemcsak finomak, de egészségesek is.

A francia gasztronómia egyik alappillérének választották az évszázadok alatt kialakult receptek és étkezési szokások okán a kenyérféleségeket. A változatos ízek és a magas minőségű alapanyagok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Franciaország ne csak a divat fővárosa legyen, hanem az étel- és italkultúra terén is kiemelkedjen más országok közül. A francia ételek iránti szeretet nem csupán az éttermekben vagy otthoni konyhákban nyilvánul meg, hanem az utcai ételekre való vágy is jellemző sok emberre.

Az utcán is veszik és eszik az emberek (street food)

Az utcai piacokon lehetőség van megkóstolni francia finomságokat, mint például az eredeti a crepe-t vagy a macaron-t. A bagett mellett még sok más tradicionális francia ételt találunk az utcai árusoknál vagy piacokon: sajtvariációkat, sonka- és kolbászféléket vagy akár sült gesztenyét is lehet kapni. Ezek mind olyan ízek és illatok, melyek elrepítik az embert Franciaországba anélkül, hogy kilépne otthonából.

Az egyszerűségében rejlő gazdagság jellemzi leginkább a francia gasztronómiát: a kevesebb több! Nem kell túlbonyolítani ételeket vagy rengeteg fűszert használni hozzájuk – csak jó minőségű alapanyagokra van szükségünk ahhoz, hogy elkészítsünk egy isteni fogást.

Franciaországban nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a helyi termelőktől vásároljanak be az éttermek vagy piacok. Ezáltal garantáltan friss és minőségi alapanyagok kerülhetnek minden asztalukra.

Összegezve: ha valaha szeretnétek megkóstolni igazi francia ízeket anélkül, hogy elutaznátok Franciaországba, mindenképp próbáljátok ki legalább egyszer egy jó pékségben vagy azt a finomságot, amit a franciák már évszázadok óta kedvelnek: a bagett-et! Ezzel garantáltan egy új ízkaland részesévé válhattok anélkül, hogy lecseréltétek volna lakcímeteket!

A klasszikus francia bagett receptje

Hozzávalók:

  • 500 g fehér kenyérliszt (BL80, vagy annak megfelelő)
  • 370-400 ml langyos víz (hogy megfelelő állagú tésztát kapj)
  • 10 g só
  • 5 g friss élesztő (vagy 1,5 g szárított élesztő)

Elkészítés

  1. Élesztő felfuttatása: Keverd el az élesztőt egy kevés langyos vízzel és egy csipet cukorral. Hagyd állni 5-10 percig, amíg habos nem lesz.
  2. Tészta dagasztása: Keverd össze a lisztet és a sót egy nagy tálban. Add hozzá a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Keverd addig, amíg össze nem áll a tészta (használhatsz gépet vagy dagaszthatsz kézzel is). Fontos, hogy sima, rugalmas tésztát kapj.
  3. Kelesztés: Olajozz ki enyhén egy tálat, és tedd bele a tésztát. Fed le folpackkal vagy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni a duplájára, kb. 1-2 órát.
  4. Formázás: Óvatosan borítsd a tésztát lisztezett felületre, formázz belőle téglalapot, és vágd 3-4 egyenlő részre. A darabokat nyújtsd ki hosszúra, majd tekerd fel. A végeit kissé hegyezd ki.
  5. Második kelesztés: Helyezd a bagetteket sütőpapírral bélelt tepsire. Takard le, és hagyd még 45-60 percig kelni, amíg másfélszeresükre nőnek.
  6. Bemetszés és sütés: Melegítsd elő a sütőt 230-240°C fokra. Spricceld le a bagettek tetejét vízzel, majd éles késsel vagy sniccerrel vágj ferde bemetszéseket. Süsd őket körülbelül 20-25 percig, amíg szép aranybarna színűek és ropogósak lesznek.

Kapcsolódó írások

Szólj hozzá!