Klasszikus bárányborda recept

Klasszikus bárányborda recept - Étterem és receptek
Klasszikus bárányborda

Hozzávalók:
1 vagy több nagy bárányborda
2 teáskanál aprított rozmaringlevél
1 teáskakán kakukkfű
3 gerezd fokhagyma
só, bors
2 evőkanál olvasztott libazsír

Tisztítsuk meg a bordát, majd a rozmaringgal, a kakukkfűvel, és a reszelt fokhagymával jól dörzsöljük be. Szórjuk meg frissen őrölt fekete borssal. A bordát tegyük egy tálba, locsoljuk meg az olvasztott zsírral. Egyengessük úgy, hogy minden oldalát befedje a fűszerkeverék. Amilyen szorosan csak tudunk, zárjuk le. A legjobb, ha ez a műveletet a sütés előtt egy nappal elvégezzük, sütésig pedig hideg helyen pihentetjük a bordákat.

Forrósítsuk fel a sütőt, a lehető legforróbbra. A tepsibe tegyünk még egy kis zsírt. Megszórjuk a bordát sóval és borssal. Helyezzük a bárányt csonttal lefelé a tepsibe. Ha sütés közben nagyon égne, fedjük le a tepsi például papírral.
Először nagyon forrón süssük a húst, de negyed óra múlva már csökkentsük a hőfokot, és süssük további negyed óráig, illetve addig, amíg szép piros nem lesz.
Felvágás előtt hagyjuk állni még negyed órát, hogy a húsban a szaftok tehessék a dolgukat.
Végül vágjuk el a bordát a csontok között, és tálaljunk 2-3 szeletet fejenként.
Köretként készíthetünk krumplipürét vagy sült krumplit, de akár a bárány mellé is helyezhetünk zöldségeket, így azok is megpárolódnak.

*

A bárányborda akkor jó, ha jó szaftos, jó fűszeres, omlós, mély vöröses-rózsaszín színű. Az igazi bárányborda ismérve azonban még is az, hogy ne essünk túlzásba a sok fűszerrel. A bárány íze önmagában legyen jó, a fűszerek csak emeljék ki az ízét, ne uralják azt.

Jó étvágyat kíván: Antal Ildikó, a Komótos lakomák c. könyv szerzője.
Egy kis bepillantás a recept könyv szerkesztésének titkaiba:
Friss, ropogós receptes könyv

 - Étterem és receptek

Ha szeretne éttermével előrébb jutni a keresőkben, itt a megoldáshoz a kapcsolat

Az Első Magyar Keresőoptimalizáló Verseny győztese:

Szólj hozzá!