A skandináv konyha csemegéje, receptje

Svéd húsgolyó áfonya mártással és krumplipürével - Étterem és receptek
Svéd húsgolyó krumplipürével és áfonya szósszal, otthoni kivitelben

A skandináv konyha sokak számára talán kevéssé ismert, pedig rengeteg finomságot és csemegét rejt magában. Az északi országok, mint Svédország, Dánia és Norvégia híresek egészséges és ízletes ételeikről, amelyek a hideg éghajlat és a természet adta alapanyagokból készítették el. A skandináv konyhát jellemzi az egyszerűség, a frissesség és a minőségi alapanyagok használata.

A svéd húsgolyó, a köttbullar

Az egyik nagyon kedvelt és világszerte ismert skandináv húsétel a svéd húsgolyó, vagy ahogy ők mondják a „köttbullar”. Ezek a húsos gombócok igazi csemegét jelentenek, amelyet általában tejszínes mártásban tálalnak.

Magyarországon, a budapesti Ikea áruházak éttermében a rendes étlapon szerepel és sokan kifejezetten ezért étkeznek ott. A mártás itt lehet áfonya mártás is.
Az IKEA piacterén az alapanyagok külön is megvásárolhatóak, hogy otthon is az eredeti ízekkel készíthesse el, aki rabja ennek az északi éteknek.

A receptúráról

A svéd húsgolyó könnyen elkészíthető otthon is, és garantáltan sikert arat majd az asztalon. A recept alapját marhahús vagy sertéshús képezi. Az igazi ízek eléréséhez fontos a jó minőségű hús és friss fűszernövények használata.

A húst apróra vágjuk vagy ledaráljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojást, zsemlemorzsát, sót és borsot. eztán jöhetnek a fűszerek: petrezselyem, kakukkfű, borsikafű és esetleg egy kevés fokhagyma.

Jól összekeverjük az összetevőket, majd formázunk belőle kis gombócokat. A húsos gombócokat serpenyőben zsiradék nélkül elősütjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsuk meg az hagymát aranyszínűre, majd öntsük fel tejszínnel egyenletesen. Adjunk hozzá egy kis szójaszószt vagy Worcestershire szószt is az ízek fokozására.

Főzzük lassú tűzön addig, amíg a mártás besűrűsödik és az ízek összeérnek. Az elkészült köttbullar-t tálalhatjuk burgonyapürével vagy friss salátával. Ízlés szerint fogyaszthatunk mellé savanyúságot vagy lilahagymát is.

A svéd húsgolyó remek választás lehet egy vasárnapi ebéd vagy ünnepi vacsora alkalmával. A gazdag és az aromás fűszerek garantáltan elvarázsolják az ízlelőbimbókat.

A svéd húsgolyó receptje

Hozzávalók (kb. 4 főre):

A húsgombócokhoz:

  • 500 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 1 közepes vöröshagyma, nagyon finomra aprítva
  • 1 tojás
  • 100 ml tej
  • 50-60 g zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál só
  • ½ teáskanál fekete bors
  • ¼ teáskanál őrölt szegfűbors
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió

A krémes barnamártáshoz:

  • 50 g vaj
  • 40 g liszt
  • 400-500 ml marhahúsleves (vagy húslevesalap vízzel elkészítve)
  • 150-200 ml tejszín (vagy habtejszín)
  • 1-2 teáskanál szójaszósz
  • 1 teáskanál dijoni mustár

Elkészítés:

  1. Áztasd be a zsemlemorzsát: Egy tálban keverd össze a tejet és a zsemlemorzsát, hagyd 10 percig állni.
  2. Készítsd elő a húsgombócokat: Egy nagy tálban keverd össze a darált húsokat, a beáztatott zsemlemorzsát, az apróra vágott hagymát, a tojást, a sót, a borsot és a fűszereket. Gyúrd alaposan össze a keveréket.
  3. Formázz húsgombócokat: Nedves kézzel formázz egyenletes, dió nagyságú golyókat a húsos masszából.
  4. Süsd meg a húsgombócokat: Melegíts kevés olajat vagy vajat egy nagy serpenyőben. Add hozzá a húsgombócokat kisebb adagokban és süsd közepes lángon minden oldalukat aranybarnára. A közepüknek nem kell teljesen átsülnie ebben a fázisban. Sütés után helyezd őket egy tányérra.
  5. Készítsd el a mártást: Ugyanabban a serpenyőben, amelyben a húsgombócokat sütötted, olvaszd meg a vajat. Add hozzá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd 1-2 percig. Fokozatosan öntsd hozzá a marhahúslevest, közben erőteljesen keverd, hogy csomómentes mártást kapj. Forrald fel, majd csökkentsd a hőt, és párold kis lángon körülbelül 5 percig, amíg besűrűsödik.
  6. Főzd össze a mártással: Add a tejszínt és a szójaszószt a mártáshoz, és ízlés szerint sózd, borsozd, majd óvatosan forrald össze. Add a mártáshoz a megpirított húsgombócokat, és időnként megforgatva főzd további 5-10 percig, amíg a gombócok teljesen átsülnek.

Tippek:

  • Húsválasztás: A darált marha és sertés keveréke adja a legjobb ízt és állagot.
  • Aprítsd finomra a hagymát: A nagyon finomra vágott hagyma jobban elvegyül a húsgombócban.
  • Pihentetés: Hagyd a formázott húsgolyókat legalább 30 percig pihenni a hűtőben sütés előtt. Ettől összeáll és jobban megőrzi majd a formáját.
  • Tálalási javaslat: A svéd húsgombócot hagyományosan főtt burgonyával, áfonyaszósszal, és esetleg párolt zöldséggel tálalják.

Jó étvágyat!

A skandináv konyha további finomságai között megtalálhatók a halételek, mint például a lazac vagy hering, valamint a tradicionális desszertek, mint például a kanelbulle (fahéjas csiga) vagy smörgåstårta (szendvicstorta). Összességében elmondható, hogy Skandinávia csemegéje igazi gasztronómiai élményt nyújt mindazoknak, akik nyitottak az új ízekre és szeretnék felfedezni az északi országok kulináris világát. Ne habozzon kipróbálni otthon is ezeket az ínycsiklandozó recepteket!


Kapcsolódó bejegyzések

Szólj hozzá!