A szlovákok kedvenc eledele

Bryndzové halušky tálalva - Étterem és receptek

A szlovákok kedvenc étele a bryndzové halušky

Ez egy tradicionális szlovák tésztaétel, melyet krumplis tésztából és bryndza sajtból készítenek. A bryndza egy füstölt juhsajt, melynek krémes textúrája és intenzív íze van. A halušky-t a bryndzával és pirított szalonnával tálalják, majd tejföllel és hagymával díszítik. Ez az étel nemcsak finom és tápláló, hanem a szlovák kultúra fontos részét is képezi. A bryndzové halušky-t mindenhol megtalálhatjuk Szlovákiában, legyen szó otthoni vagy éttermi környezetről.

A helyiek nagyon büszkék erre az ételre, és sokan szeretik otthon is elkészíteni.
Ez az étel egy igazi ínyencség, mely mindenki számára ajánlott, aki szeretné megismerni a szlovák konyhát és ízeket.

A bryndzové halušky receptje

A bryndzové halušky a szlovák nemzeti étel, mely burgonyából készült galuska és bryndzából (juh tejéből készült sós túróból) készül. A bryndza íze sós és savanyú, gyakran füstölt szalonnával és tejföllel tálalják.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 250 g liszt
  • 1 evőkanál só
  • 250 g bryndza
  • 1 pohár tejföl
  • 500 g oravská szalonna

Elkészítés:

  1. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
  2. A főtt burgonyát leszűrjük, és összetörjük.
  3. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, és jól összegyúrjuk a tésztát.
  4. A tésztát egy lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 2 cm vastagságúra nyújtjuk.
  5. A tésztát késsel vagy nokedli szaggatóval 2 cm-es kockákra vágjuk.
  6. Egy nagy fazékban sós vizet forralunk, és a galuskát beleszaggatjuk. Addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
  7. A szalonnát apróra vágjuk, és serpenyőben ropogósra pirítjuk.
  8. A bryndzát összekeverjük a tejföllel.
  9. A galuskát leszűrjük, és a bryndzás-tejfölös keverékhez adjuk.
  10. A pirított szalonnával megszórva tálaljuk.

Tippek:

  • A bryndza ízlés szerint cserélhető más sós túróra is.
  • A szalonnához pirított hagymát is adhatunk.
  • A bryndzové halušky mellé savanyúságot is tálalhatunk.

Jó étvágyat!


Receptjeinkből:

Szólj hozzá!