Újházi tyúkhúsleves – mert egészséges

Újházi tyúkhúsleves - Étterem és receptek

Miért egészséges a csibehús?

A csibehús az egyik leggyakrabban fogyasztott húsféle világszerte, és nem véletlenül. Számos olyan tulajdonsága van, amely miatt kiváló választás azoknak, akik egészséges étrendet szeretnének követni.

1. Alacsony zsírtartalom

A csirkemell különösen alacsony zsírtartalmú, így ideális választás azok számára, akik odafigyelnek a kalóriabevitelükre. A bőr nélküli csirkemell mindössze 165 kalóriát tartalmaz 100 grammonként.

2. Magas fehérjetartalom

A csirkehús kiváló fehérjeforrás, ami elengedhetetlen az izomépítéshez és -fenntartáshoz. Egy adag (100 g) csirkemell közel 31 gramm fehérjét tartalmaz.

3. Esszenciális vitaminok és ásványi anyagok

A csirkehús gazdag B-vitaminokban (B3, B6), amelyek fontos szerepet játszanak az anyagcserében és az energiaszint fenntartásában. Ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz vasat, cinket és magnéziumot.

4. Szívbarát

A megfelelő módon elkészített csirkehús alacsony telített zsírtartalma miatt szívbarát ételnek számít. Serkenti a jó koleszterin (HDL) termelését és segít csökkenteni a rossz koleszterin (LDL) szintjét.

5. Könnyen emészthető

A csirkehús könnyen emészthető, így ideális választás azok számára is, akik emésztési problémákkal küzdenek vagy lábadoznak egy betegségből.

Az újházi tyúkhúsleves receptje

Az újházi tyúkhúsleves egy hagyományos magyar étel, amely tökéletes példája annak, hogyan lehet a csirkehúst ízletes és tápláló módon elkészíteni.

Hozzávalók:
– 1 kisebb tyúk vagy nagyobb csirke
– 3 sárgarépa
– 2 fehérrépa
– 1 zeller
– 1 karalábé
– 1 kisebb káposzta
– 1 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– Só, bors ízlés szerint
– Petrezselyemzöld
– Tésztához: cérnametélt vagy eperlevél tészta

Elkészítés:
1. Előkészítés: A tyúkot vagy csirkét alaposan tisztítsuk meg és daraboljuk fel.

2. Főzés: Tegyük a húst egy nagy fazékba, öntsünk rá hideg vizet, és közepes lángon kezdjük el főzni.

3. Habzás: Amikor a víz elkezd forrni, hab képződik a felszínen; ezt egy kanállal folyamatosan távolítsuk el.

4. Zöldségek hozzáadása: Pucoljuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé), majd adjuk hozzá őket a fazékhoz.

5. Ízesítés: Adjunk hozzá sót, borsot, egész vöröshagymát és fokhagymagerezdeket.

6. Lassú főzés: Főzzük lassú tűzön legalább 2-3 órán keresztül; fontos, hogy ne forrjon erőteljesen.

7. Tálalás előkészítése: Amikor minden puha és az ízek összeértek, szűrjük le a levest.

8. Tálalás: A leszűrt levest tegyük vissza a fazékba és adjuk hozzá az előfőzött tésztát (cérnametélt vagy eperlevél). Végül apróra vágott petrezselyemmel díszítsük. A tyúkhúsleves nemcsak finom, hanem nagyon tápláló is; kiválóan alkalmas betegségek utáni lábadozásra is.

Más finom étel receptjeinkből:

Szólj hozzá!