
Magyarok kedvence a horvát tengerpart és az éttermekben a tenger gyümölcsei
Horvátország az Adriai-tenger gyönyörű partvidékével és gazdag tengeri élővilágával híres. A horvát konyha is nagyban támaszkodik a tenger gyümölcseire, köztük a halakra, amelyek frissek és ízletesek.
Az ország számos ételspecialitása alapjaiban képezi az adriai tengeri élet sokszínűségét. A horvát tengeri ételek elkészítése hagyományos módon történik, ami az adriai tengerparti települések életmódjára és kultúrájára utal.
A helyiek nagy becsben tartják a friss halakat és tenger gyümölcseit, amelyeket naponta a helyi halászok fogtak ki. A legnépszerűbb tenger gyümölcsei közé tartoznak a garnélarák, kagylók, tintahal és polip. Ezekből az alapanyagokból készülnek az ínycsiklandó horvát halételek.
Brudet, a fűszeres halfőzelék
Az egyik legismertebb horvát halétel a „brudet”, ami egy fűszeres halfőzelék, amelyet többféle halféléből készítenek. A brudet általában sűrű paradicsomszószban főtt tenger gyümölcsekből áll, mint például fehérhal, garnélarák és homár. A párolt halak íze intenzív és gazdag, amelyet általában friss kenyérrel fogyasztanak.
Frigane, pljukanci
Egy másik népszerű horvát halétel a „frigane”, ami rántott vagy sült halat jelent. A friss halakat lisztbe mártják és forró olajban kisütik, így lesznek aranybarnák és ropogósak. A frigane általában citrommal és tartármártással tálalják, ami még inkább fokozza az étel ízét.
A horvát tenger gyümölcseiből készült ételek között található még a „pljukanci”, ami egy tradicionális spagetti alapú fogás garnélával vagy tintahallal. A pljukanci szaftos és ízletes étel, amelyet általában parmezán sajttal szórva szolgálnak fel. A horvát gasztronómia nemcsak a tradicionális ételekről szól, manapság egyre több mesterszakács kísérletezik új receptekkel és modern elgondolásokkal.
Éttermek és halpiacok
Így jelennek meg olyan ételkülönlegességek is, mint például a garnélás rizottó vagy a grillezett polip salátával. Horvátországnak számos híres tengerparti városa van, amelyek mindegyike büszkélkedhet saját halpiacával és hagyományos éttermeivel. Splitben például a „Konoba” nevű étterem híres a friss halas ételeiről, míg Dubrovnikban a „Nautika” étteremben kóstolhatja meg a luxus kategóriás tenger gyümölcseit.
Összességében elmondható, hogy Horvátország gazdag tengeri élővilágából merítkezik gasztronómiailag is. A tenger gyümölcsei és halak alapvető elemei a horvát konyhának, amelyek frissek és ízletesek. Ha valaki szereti az ilyen jellegű ételeket, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni Horvátországba és megkóstolni ezeket az autentikus ízeket!
Teger gyümölcsei recept, hogy magyarok is elkészíthessék
Tejszínes tenger gyümölcsei spagetti
Hozzávalók:
- 200 g tenger gyümölcsei mix
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 vöröshagyma, finomra vágva
- 1/2 piros kaliforniai paprika, apróra vágva
- 100 ml száraz fehérbor (elhagyható)
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál petrezselyemzöld, apróra vágva
- só
- bors
Elkészítés:
- A tenger gyümölcseit olvasszuk ki, ha fagyasztottak.
- Forraljunk fel vizet egy fazékban, sózzuk meg, és főzzünk ki spagettit a csomagoláson lévő utasítás szerint.
- Amíg a tészta fő, melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben. Pirítsuk meg rajta a finomra vágott fokhagymát, vöröshagymát és paprikát.
- Öntsük hozzá a fehérbort (ha használunk), és forraljuk el az alkoholt.
- Adjuk hozzá a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és forraljuk össze.
- Tegyük a serpenyőbe a tenger gyümölcseit, és főzzük kb. 5 percig, amíg megpuhulnak.
- Keverjük össze a tésztával, szórjuk meg petrezselyemzölddel, és melegen tálaljuk.
Tippek:
- A tenger gyümölcsei helyett használhatunk garnélát, kagylót, tintahalat, vagy bármilyen más tenger gyümölcsét.
- A tejszín helyett használhatunk kókusztejet is.
- A paprika helyett használhatunk paradicsomot is.
- A tésztát ízlés szerint fűszerezhetjük chilivel, bazsalikommal, oregano-val, vagy más fűszerekkel is.
Jó étvágyat!