Dél-Amerikában ezt imádják. Recept is.

Szarvasmarhák legelnek Argentínában. Itt finom lesz a húsuk. - Étterem és receptek
Szarvasmarhák legelnek Argentínában. Itt finom lesz a húsuk.

Dél-Amerika az egyik legváltozatosabb és legízletesebb konyhával rendelkező kontinens, ahol számtalan ínycsiklandó étek található. Az ottani gasztronómia gazdag történelmi hagyományokra épül, és a helyi alapanyagok sokszínűségének köszönhetően rendkívül változatos.

Asadó – a pörkölt hús

Az egyik legkedveltebb dél-amerikai étel a pörkölt hús vagy más néven a „asado”. Ez egy hagyományos argentin étel, amelyet általában grillen vagy nyílt tűzön készítenek. A legfontosabb hozzávalója a minőségi marhahús, amelyet hosszú ideig pácolnak speciális fűszerekkel és olajokkal. A pörkölt húst általában friss zöldségekkel és grillezett burgonyával tálalják, valamint friss citrommal vagy chimichurri mártással ízesítik.

Időt kell fordítani arra, amíg a receptből étel lesz

A pörkölt hús elkészítése egyszerű, de időigényes folyamat. Először is meg kell választani a megfelelő marhahúst, amely lehet csontos vagy csont nélküli pecsenye. A húst feldaraboljuk kisebb szeletekre, majd bepácoljuk egy kevés olajjal, sóval, borsal és fokhagymával. Hagyjuk legalább egy órán át pihenni a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.

Amikor elkészült a páclé, előmelegített grillen vagy nyílt tűzön sütjük meg a húst mindkét oldalról. Fontos, hogy ne süssük túl a húst, mert akkor kemény lesz és elveszti az ízét. Amikor már jó puha és szép barna a felülete, levesszük a tűzről és pár percig pihentetjük alufóliával letakarva.

A pörkölt húst általában nagyobb társaságoknak készítik, mert nagy adagot lehet belőle egyszerre elkészíteni. Ezért is olyan népszerű étel az argentinok körében, hiszen remek alkalom arra, hogy összejöjjenek barátok vagy családtagok és együtt élvezzenek egy finom vacsorát. A pörkölt hús mellé gyakran friss zöldségeket is tálalnak, mint például paradicsomot, paprikát vagy vöröshagymát. Ezek frissessége és ropogós állaga tökéletesen passzol a puha és ízes marhahúshoz. A grillezett burgonya pedig remek köret lehet ehhez az ételhez, hiszen jól ellensúlyozza a pörkölt zsírosabb ízeit.

Chimichurri mártás – ez ám a valami

Végül ne feledkezzünk el a chimichurri mártásról sem! Ez az argentin specialitás egy igazi ízbomba, amely friss petrezselyemből, fokhagymából, vöröshagymából, olívaolajból és ecetből áll. Egy kevés cayenne bors adja meg az extra pikantériát ennek az isteni mártásnak.

Összegezve tehát a dél-amerikai asado vagy pörkölt hús egy igazi ínyencség mindenki számára, aki szereti az intenzív ízeket és az egyszerűen elkészíthető ételeket. Kiváló választás bármilyen ünnepi alkalomra vagy csak egyszerű hétköznapi vacsorára is. Próbálja ki Ön is ezt az ellenállhatatlan dél-amerikai ételt!

A témában ajánlom még elolvasásra:

Szólj hozzá!