Étterem kontra pizzéria étterem

 - Étterem és receptek

A hagyományos étterem és a pizzéria étterem között számos különbség létezik, különösen az ételkínálat, az étkezési élmény és az atmoszféra szempontjából. Persze az otthoni rendelhetőség is fontos szempont lehet.
Itt olvashatóak a legtipikusabb különbségek:

  1. Ételkínálat:
    • Hagyományos étterem: A leggyakrabban sokféle ételkülönlegességet kínálunk, többek között előételeket, leveseket, főételeket és desszerteket is. Az étlap sokszoros változatos, és különböző konyhákból származó ételeket kínálnak, például olasz, francia, kínai vagy mexikói ételeket.
    • Pizzéria: Természetesen főképpen pizzákkal foglalkozik, bár a kínálatban előfordulhatnak előételek, saláták és desszertek, sőt klasszikus éttermi kínálat is. Az étlap középpontjában a pizza áll, és általában sokféle pizzavariáció közül választhatunk.
  2. Étkezési élmény:
    • Hagyományos étterem: Az étkezési élmény általában formálisabb és kifinomultabb. Az étteremben lehetőség van a hosszabb étkezésre, és a felszolgált ételek általában magasabb minőségűek és gondosan elkészítettettek. Az étterem általában alkalmasabb ünnepek vagy különleges alkalmak megünneplésére.
    • Pizzéria: A pizzéria általában laza és informális étkezési környezetet kínál. A hangsúly általában (vagyis nem mindenhol) a gyors kiszolgáláson és a pizzák egyszerűségén van. Rendszerint nem kell hosszú ideig várakozni az ételre, és a szolgáltatás lehet akár önkiszolgáló jellegű is.
      A székek nem igazán vendégmarasztalók, a gyors vendégforgalom érdekében.

      Több helyütt a vendég szeme láttára, az étteremből látható kemencében készül az étel.
      Erre színvonalas példa lehet a pécsi Elefántos Étterem és Pizzéria.
  3. Atmoszféra:
    • Hagyományos étterem: Az étterem gyakran kifinomult díszítéssel, kellemes zenevel és elrendezett asztalokkal rendelkezik. Az emberek gyakran elegáns öltözékben érkeznek az étterembe történő látogatáskor.
    • Pizzéria: A pizzéria általában egy egyszerűbb, lazább környezetet kínál. Az öltözködési szabályok általában jóval megengedőbbek.

Mindkét vendéglátóipari formára jellemző a catering, a házhozszállítás intézménye is a profit növelése érdekében.
Erre a funkcióra „rátelepültek” az ételt szállító vállalkozások, például a foodora; a wolt.

Az új vendégek csábítása érdekében mindkét típusú vendéglátás igénybe veszi a hagyományos és az elektronikus hirdetési formákat. A kor színvonalának leginkább az éttermi seo, az online és digitális marketing felel meg.
Ezen különbségek ellenére mind a hagyományos éttermek, mind a pizzériák kiváló lehetőségeket kínálnak az étkezésre, és az egyéni preferenciáktól függ, hogy melyiket választjuk egy adott alkalomra.

Ha soraink olvasása közben megéhezett, segítségképpen népszerű klasszikus és pizza recepteket is ajánlunk!

Szólj hozzá!