A csirkepaprikás története
A csirkepaprikás, bár nemzeti ételünknek számít, viszonylag rövid múltra tekint vissza. A paprikásfélék elterjedése a 18-19. századra tehető, ekkor váltak népszerűvé a Habsburg-ellenes nemzeti romantika jegyében. A paprikás csirke ezen belül is későbbi fejlemény, először József nádor udvari szakácsa, Czifray István említi 1830-ban megjelent „Magyar nemzeti szakácskönyvében”, mint a „magyar gazdaasszonyok számára” készült fogást.
A csirkepaprikás elterjedése valószínűleg a paprika elterjedésével és a csirketartáshoz köthető. A paprika a 17. század végén, a 18. század elején került Magyarországra, és hamarosan népszerű fűszerré vált. A csirketartás pedig a 19. században vált tömegesebbé, így elérhetőbbé vált a csirkehús is a lakosság számára.
A csirkepaprikás azóta is a magyar konyha egyik legnépszerűbb ételévé vált. Számos változata létezik, de a lényege mindenhol ugyanaz: csirkehúsból, hagymából, paprikából és tejfölből készül. A csirkepaprikást általában nokedlivel, galuskával vagy rizzsel tálalják.
A csirkepaprikás nem csak finom étel, de a magyar gasztronómia és kultúra fontos szimbóluma is. Ez az étel összeköti a múltat a jelennel, és a magyar emberek identitásának része.
Érdekeségek a csirkepaprikással kapcsolatban:
- A csirkepaprikás nemzeti étel, de nem létezik hivatalos receptje.
- A csirkepaprikást a világ számos országában ismerik és szeretik.
- A csirkepaprikásból számos variáció létezik, pl. csirkepaprikás gombával, csirkepaprikás csipetkével, csirkepaprikás tarhonyával.
- A csirkepaprikás a magyar konyha egyik legnépszerűbb étele a külföldiek körében is.
Egy klasszikus csirkepaprikás recept
Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db TV paprika
- 2 db paradicsom
- 3 evőkanál libazsír
- 2 evőkanál fűszerpaprika
- Só ízlés szerint
- 200 g tejföl (20%-os)
- 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
- Víz
- Nokedli
Elkészítés:
- A vöröshagymát apróra vágjuk és a libazsíron megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd gyorsan beletesszük a csirkecombokat, hogy a paprika ne égjen meg.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük.
- Amikor a csirke már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot.
- A tejfölt elkeverjük a liszttel, és a sűrítéshez kevés lével simára dolgozzuk.
- A tejfölös keveréket a csirkepaprikáshoz adjuk, és még néhány percig főzzük.
- Tálaláskor nokedlivel kínáljuk.
Ez a recept négy személyre szól, és a csirkepaprikást általában könnyű elkészíteni. Remélem, élvezni fogod az ételkészítést és az ízeket! Jó étvágyat!
Még egy kis tyúkhús:
Újházi tyúkhúsleves – mert egészséges
Még egy kis kóstoló határon túlról: