A jollof rizs
Afrika kedvenc étele a jollof rizs, amelyet gyakran fogyasztanak a kontinensen. A rizst zöldségekkel és fűszerekkel ízesítik, és gyakran hússal vagy halakkal tálalják.
Az afrikai jollof rizs receptje
Ennek az afrikai ételnek az elkészítése egyszerű, de ízletes étel, melyet minden család imád.
A recept szerint először meg kell párolni a rizst, majd hozzá kell adni az apróra vágott zöldségeket és fűszereket. Ezután beletesszük a húst vagy halat, és hagyjuk összefőni az ízeket.
Végül díszítjük friss petrezselyemmel vagy korianderrel, és már tálalhatjuk is az ínycsiklandozó afrikai ételt.
A jollof rizs nemcsak finom, de tápláló is, hiszen tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kipróbálását mindenkinek ajánljuk, aki szereti az egzotikus ízeket és kedveli a kultúrákat!
Recept:
Jollof rizs recept
A jollof rizs egy ízletes és ikonikus étel, melynek eredete Nyugat-Afrikában gyökerezik. Készítése során rizst fűszeres paradicsomszósszal főznek, és a receptnek rengeteg változata létezik. Íme egy egyszerű jollof rizs recept, melyet otthon is könnyedén elkészíthetsz:
Hozzávalók:
- 500 g basmati rizs
- 400 g paradicsompüré
- 200 ml víz
- 100 ml napraforgóolaj
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 pirospaprika
- 1 kiskanál őrölt gyömbér
- 1 kiskanál őrölt koriander
- 1/2 teáskanál őrölt chili paprika
- 1 babérlevél
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Mosd meg a rizst, majd áztasd vízben 30 percre.
- Aprítsd fel a vöröshagymát, a fokhagymát és a pirospaprikát.
- Egy nagy fazékban hevítsd fel az olajat, majd pirítsd meg rajta a vöröshagymát, amíg üveges nem lesz.
- Add hozzá a fokhagymát, a pirospaprikát, a gyömbért, a koriandert és a chili paprikát, majd pirítsd tovább 2-3 percig.
- Tedd hozzá a paradicsompürét, a babérlevelet, sót és borsot, majd keverd össze alaposan.
- Öntsd hozzá a vizet, és forrald fel.
- Csökkentsd a lángot, tedd bele a lecsepegtetett rizst, majd fedő alatt főzd 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul és felszívja a folyadékot.
- Tálalás előtt pihentesd a rizst 5-10 percig.
És adunk mindehhez egy kis hangulatot is: