Amit a csirkepaprikásról tudni érdemes

A csirkepaprikás története

Csirkepaprikás lesz belőle - Étterem és receptek

A csirkepaprikás, bár nemzeti ételünknek számít, viszonylag rövid múltra tekint vissza. A paprikásfélék elterjedése a 18-19. századra tehető, ekkor váltak népszerűvé a Habsburg-ellenes nemzeti romantika jegyében. A paprikás csirke ezen belül is későbbi fejlemény, először József nádor udvari szakácsa, Czifray István említi 1830-ban megjelent „Magyar nemzeti szakácskönyvében”, mint a „magyar gazdaasszonyok számára” készült fogást.

A csirkepaprikás elterjedése valószínűleg a paprika elterjedésével és a csirketartáshoz köthető. A paprika a 17. század végén, a 18. század elején került Magyarországra, és hamarosan népszerű fűszerré vált. A csirketartás pedig a 19. században vált tömegesebbé, így elérhetőbbé vált a csirkehús is a lakosság számára.

A csirkepaprikás azóta is a magyar konyha egyik legnépszerűbb ételévé vált. Számos változata létezik, de a lényege mindenhol ugyanaz: csirkehúsból, hagymából, paprikából és tejfölből készül. A csirkepaprikást általában nokedlivel, galuskával vagy rizzsel tálalják.

A csirkepaprikás nem csak finom étel, de a magyar gasztronómia és kultúra fontos szimbóluma is. Ez az étel összeköti a múltat a jelennel, és a magyar emberek identitásának része.

Érdekeségek a csirkepaprikással kapcsolatban:

  • A csirkepaprikás nemzeti étel, de nem létezik hivatalos receptje.
  • A csirkepaprikást a világ számos országában ismerik és szeretik.
  • A csirkepaprikásból számos variáció létezik, pl. csirkepaprikás gombával, csirkepaprikás csipetkével, csirkepaprikás tarhonyával.
  • A csirkepaprikás a magyar konyha egyik legnépszerűbb étele a külföldiek körében is.

Egy klasszikus csirkepaprikás recept

Hozzávalók:

  • 4 db csirkecomb
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db TV paprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 evőkanál libazsír
  • 2 evőkanál fűszerpaprika
  • Só ízlés szerint
  • 200 g tejföl (20%-os)
  • 1 evőkanál búzaliszt (BL55)
  • Víz
  • Nokedli

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk és a libazsíron megpirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, majd gyorsan beletesszük a csirkecombokat, hogy a paprika ne égjen meg.
  3. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és puhára főzzük.
  4. Amikor a csirke már majdnem kész, hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot.
  5. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és a sűrítéshez kevés lével simára dolgozzuk.
  6. A tejfölös keveréket a csirkepaprikáshoz adjuk, és még néhány percig főzzük.
  7. Tálaláskor nokedlivel kínáljuk.

Ez a recept négy személyre szól, és a csirkepaprikást általában könnyű elkészíteni. Remélem, élvezni fogod az ételkészítést és az ízeket! Jó étvágyat!

Még egy kis tyúkhús:
Újházi tyúkhúsleves – mert egészséges

Még egy kis kóstoló határon túlról:

Szólj hozzá!