Eddigi receptjeink közül a Klasszikus bárányborda recept áll a dobogó legmagasabb fokán, ez mindmáig a legolvasottabb étel készítő leírásunk.
Éppen ezért most újabb kiegészítő gondolatokat és egy újabb bárányos receptet is közzéteszünk.
Megközelítések a bárányborda különböző ízvilágához
A bárányborda egy fantasztikus alapanyag, rengeteg finom fogást lehet belőle készíteni. Íme néhány népszerű recept koncepciója:
- Klasszikus rozmaringos bárányborda: Ez az egyszerű recept tökéletesen kiemeli a bárányhús ízét. A húshoz rozmaringot, fokhagymát és némi olívaolajat használnak. A báránybordát megpirítják, majd a rozmaringgel és fokhagymával együtt sütőben sütik puhára. Magyar Konyha: [invalid URL removed]
- Bárányborda fűszerkeverékben: A fűszerkeverék sokféle variációban elkészíthető, például használhatunk paprikát, köményt, majoránnát, fokhagymaport. A húst a fűszerkeverékbe forgatjuk, majd sütőben vagy grillben sütjük meg.
- Bárányborda zöldségágyon: Ez a recept egy komplett fogást kínál. A báránybordát különböző zöldségekkel, például krumplival, hagymával, répával együtt sütjük. Így a hús szaftos marad, a zöldségek pedig ízletesek lesznek.
- Báránybordából készült különlegességek: Ha valami különlegesre vágyik, kipróbálhat bárányborda-koronát, vagy báránybordát pesztóval, esetleg gyümölcsös öntettel.
És most jöjjön egy egyszerű, klasszikus bárányborda receptje:
Klasszikus rozmaringos bárányborda
Hozzávalók:
- 1 kg bárányborda
- 2-3 szál friss rozmaring
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- Só
- Frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
- Tisztítsuk meg a báránybordát. Távolítsuk el a hártyákat és a felesleges zsírt.
- A rozmaring leveleit morzsoljuk le. A fokhagymát reszeljük le.
- Keverjük össze az olívaolajat a rozmaringgal, fokhagymával, sóval és borssal.
- A fűszerkeverékkel jól bedörzsöljük a báránybordát.
- Helyezzük a húst egy hőálló tálba.
- Előmelegítsük a sütőt 200°C-ra.
- Süssük a báránybordát körülbelül 20-25 percig, amíg szép színt kap.
- Ha nagyon pirulna, fedjük le alufóliával a tepsit.
- Ezután csökkentsük a hőfokot 180°C-ra és süssük további 20-25 percig, vagy amíg a hús megpuhul. 1
- Fontos, hogy a sütés befejezése után pihentessük a húst 10-15 percig. Így a szaftok jobban eloszlanak benne és a hús szaftosabb lesz.
- Tálalás előtt szeleteljük fel a báránybordát.
Tippek:
- A bárányborda mellé készíthetünk egyszerű köreteket, például sült krumplit, párolt zöldségeket vagy rizottót.
- A sütés közben keletkezett szaftból készíthetünk mártást is.
Témánkba vág:
- Étterem és receptek
- Éttermi receptek (Pécs és Baranya kiemelten)
- Étterem Pécs
Ha szeretne éttermével előrébb jutni a keresőkben, itt a megoldáshoz a kapcsolat
Az Első Magyar Keresőoptimalizáló Verseny győztese: