A balatoni halászlé egy ikonikus magyar étel, amelyet a Balaton környékén hagyományosan készítenek, főként pontyból és más édesvízi halakból. Az alábbiakban egy klasszikus receptet találsz, amely egyszerű, de hűen tükrözi a balatoni stílust. Ez a változat általában sűrűbb, paprikás lével készül, és nem tartalmaz tésztát, ellentétben például a dunai halászlével.
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 2 kg ponty (filézve, a fejével és a farkával együtt)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 evőkanál őrölt édes paprika (lehetőleg jó minőségű, pl. kalocsai vagy szegedi)
- 1 teáskanál őrölt csípős paprika (opcionális, ízlés szerint)
- 2-3 db friss paradicsom vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 db zöldpaprika (lehet csípős is, ha szereted)
- Só ízlés szerint
- 2-3 liter víz
- Opcionálisan: 1 dl száraz fehérbor (pl. Balaton-felvidéki rizling)
Elkészítés:
- Hal előkészítése: A pontyot pucold meg, filézd ki, a húsát vágd kisebb darabokra, a fejét, farkát és a gerincet pedig tedd félre az alapléhez. (A halat érdemes halszálkák miatt óvatosan kezelni.)
- Alaplé főzése: Egy nagy fazékban forralj fel 2-3 liter vizet. Tedd bele a hal fejét, farkát és a gerincet, majd főzd kb. 20-30 percig közepes lángon, hogy a hal íze kioldódjon. Ha hab képződik, szedd le egy szűrőkanállal.
- Hagyma és fűszerek: Közben aprítsd fel finomra a vöröshagymát. Amikor az alaplé elkészült, szűrd le a halcsontokat (a levet tartsd meg), majd a forró léhez add hozzá a hagymát, a szeletelt zöldpaprikát és a kockázott paradicsomot (vagy sűrített paradicsomot).
- Paprikázás: Vedd le a fazekat a tűzről egy pillanatra, és keverd bele az őrölt édes paprikát (és a csípős paprikát, ha használsz). Fontos, hogy ne forrjon a lé, amikor a paprika belekerül, mert különben megkeseredhet. Ezután tedd vissza a tűzre.
- Hal főzése: Add a léhez a ponty filézett darabjait, sózd ízlés szerint, és ha használsz bort, öntsd bele azt is. Főzd lassú tűzön kb. 15-20 percig, amíg a hal megpuhul, de vigyázz, hogy ne essen szét.
- Tálalás: Forrón tálald, friss kenyérrel vagy házi gyufatésztával (bár a balatoni változat hagyományosan tészta nélkül készül). A levet és a halat külön is kínálhatod, ha szeretnéd.
Tippek:
- A balatoni halászlé jellegzetessége a sűrű, intenzív paprikaíz, ezért ne spórolj a jó minőségű paprikával.
- Ha autentikus élményt szeretnél, készítsd bográcsban, szabad tűzön – a füstös aroma még különlegesebbé teszi.
Érdekesség: A nyári hőség gasztronómiája
“A balatoni halászlé receptje” bejegyzéshez 1 hozzászólás